Punkkirokotus

maanantai 14. toukokuuta 2018

Punkkikausi on menossa jo hyvää vauhtia, ja nyt viimeistään tulisi suojata eläimet ja itsensä punkeilta. Olen jo muutaman vuoden miettinyt punkkirokotuksen ottamista, mutta aina se on vain jäänyt. Tänä vuonna päätin kuitenkin hakea rokotuksen. Kävin viime viikolla ensimmäisellä piikillä ja ensi viikolla on luvassa seuraava, koska halusin nopeutetulla versiolla jotta vaikutus olisi jo tälle punkkikaudelle voimassa. Kolmas piikki onkin sitten ensi kesänä, jonka jälkeen rokotus on voimassa 3v. Mitään sivuoireita ei tullut, muuta kuin pisto kohta aristi muutaman päivän.


Punkkirokotus suojaa siis puutiaisaivotulehdusta vastaan, mutta valitettavasti siitä ei ole suojaa borrelioosia vastaan. Tuo tulehduksen aiheuttama aivokuume on kuitenki jo hyvä syy ottaa rokote. Vaikka jokainen punkki ei kanna mitään tautia, niin ajatus siitä, että juuri omalle kohdalle sellainen sattuu, puistattaa minua. Muutenkaan punkit eivät kuulu suosikki eläimiini. Asun maaseudulla eläinten kanssa, joten jos en itse punkkia heinikosta nappaa mukaan, niin viimeistään jokin eläimistäni. 


Olen jo monta vuotta jättänyt koirille ja kissalle punkkikarkoittimet välistä. Silti niitä on ollut vain ihan muutama per kesä. Nyt tuntuu, että kanta on jotenki räjähtänyt käsiin. Liekkö tämä lämmin kevät syy siihen. Ajattelinkin kokeilla vähän hellempään karkoitus menetelmään ja ostan koirille ja kissalle Symppis-punkkikarkotteen. Sen teho perustuu luonnon omiin aineisiin, ja katsotaan toimiiko ne kuinka hyvin. Sama kuin noissa rokotuksissa, niin näissä karkotteissa mietin miten paljon erilaiset myrkyt kuormittavat kroppaa. Koin, että omalla kohdalla rokotus on hyödyllinen, mutten haluisi eläimille antaa hirveästi erilaisia myrkkyjä. Viime vuosina on ollut paljon kirjoituksia, kun koirat ovat jopa kuolleet punkkikarkottimen aihettamiin oireisiin. Tänä vuonna on pakko kuitenkin kokeilla jotain, jotta selvittäisiin mahdollisimman vähällä punkkisaldolla.
Olisi kiva kuulla millaisia kokemuksia teillä on eri punkkikarkottimista.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti